Probleembespreking
Waarom is het praten over problemen zo belangrijk?
Voor jongeren is het veel moeilijker om over problemen te praten. Dit komt omdat volwassen mensen vaak veel meer zekerheid hebben in het leven. Denk aan een vaste relatie, een vaste baan en/of een eigen huis. Als je nog een kind bent, ben je bezig met het ontwikkelen van jezelf. Wie ben je nou eigenlijk? De ontwikkeling van een kind is de belangrijkste fase van zijn/haar leven. Het blijven zitten met problemen zal de ontwikkeling tegenwerken.
Het grootste probleem bij jongeren waarom ze niet graag praten over hun problemen is: de angst dat het probleem niet (goed) wordt opgepakt. Mensen kunnen nou eenmaal het gevoel geven dat een kind zich aanstelt. Hier heeft een kind niks aan, ze moeten begrepen worden. Er is altijd iemand die jou begrijpt, wees daar dus niet bang voor. Hiervoor kiezen ze vaak een vertrouwd persoon.
Met wie kan een kind praten?
Wanneer een kind met niemand wil of kan praten is er de kindertelefoon, hier kunnen kinderen anoniem zijn/haar verhaal kwijt en vaak zegt de persoon aan de telefoon wat een kind kan doen met zijn/haar probleem. Deze mensen zijn gespecialiseerd in dit vak en kunnen het kind dus geheel helpen.
Ook een docent is een vertrouwenspersoon van een kind. Een docent heeft een verantwoordelijkheid over de ontwikkeling van een kind en zal hier zo goed mogelijk bij helpen. Bij elke docent kan je terecht met privéproblemen. Zij zijn hiervoor opgeleid om ook in dit stukje van het leven van een kind, zo goed mogelijk te helpen.
Daarnaast is het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat tussen ouders en het kind. Het is erg prettig dat het kind het gevoel heeft dat zijn/haar ouders er voor hem/haar zijn. Als ouder moet je naar een kind luisteren, dit is verschrikkelijk belangrijk. Een kind wil gehoord en begrepen worden. Het jonge kind moet altijd bij een ouderlijk persoon terecht kunnen. Bij situaties waar dit niet gewild is bijvoorbeeld een docent of de kinderlijn.