Probleembespreking

Praten over je problemen, één van de belangrijkste dingen in de ontwikkeling van een kind. Jongeren kunnen soms bomvol problemen zitten, het lang lopen met deze problemen kan de gezondheid en ontwikkeling van het kind erg aantasten. Dit is alles behalve de bedoeling. Daarom is het belangrijk dat een kind altijd met iemand over problemen kan praten. Dit kan met zijn/haar ouders zijn, maar ook met school of misschien zelfs de dokter. Een kind moet altijd weten dat hij/zij bij vele mensen terecht kan met alle problemen die rondspoken in een hoofd. Maak dit je kind daarom ook duidelijk, willen ze liever niet met de ouders praten? Dan zijn er nog vele anderen waar ze terecht kunnen.

Waarom is het praten over problemen zo belangrijk?

Voor jongeren is het veel moeilijker om over problemen te praten. Dit komt omdat volwassen mensen vaak veel meer zekerheid hebben in het leven. Denk aan een vaste relatie, een vaste baan en/of een eigen huis. Als je nog een kind bent, ben je bezig met het ontwikkelen van jezelf. Wie ben je nou eigenlijk? De ontwikkeling van een kind is de belangrijkste fase van zijn/haar leven. Het blijven zitten met problemen zal de ontwikkeling tegenwerken.

Het grootste probleem bij jongeren waarom ze niet graag praten over hun problemen is: de angst dat het probleem niet (goed) wordt opgepakt. Mensen kunnen nou eenmaal het gevoel geven dat een kind zich aanstelt. Hier heeft een kind niks aan, ze moeten begrepen worden. Er is altijd iemand die jou begrijpt, wees daar dus niet bang voor. Hiervoor kiezen ze vaak een vertrouwd persoon.

Met wie kan een kind praten?

Wanneer een kind met niemand wil of kan praten is er de kindertelefoon, hier kunnen kinderen anoniem zijn/haar verhaal kwijt en vaak zegt de persoon aan de telefoon wat een kind kan doen met zijn/haar probleem. Deze mensen zijn gespecialiseerd in dit vak en kunnen het kind dus geheel helpen.

Ook een docent is een vertrouwenspersoon van een kind. Een docent heeft een verantwoordelijkheid over de ontwikkeling van een kind en zal hier zo goed mogelijk bij helpen. Bij elke docent kan je terecht met privéproblemen. Zij zijn hiervoor opgeleid om ook in dit stukje van het leven van een kind, zo goed mogelijk te helpen.

Daarnaast is het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat tussen ouders en het kind. Het is erg prettig dat het kind het gevoel heeft dat zijn/haar ouders er voor hem/haar zijn. Als ouder moet je naar een kind luisteren, dit is verschrikkelijk belangrijk. Een kind wil gehoord en begrepen worden. Het jonge kind moet altijd bij een ouderlijk persoon terecht kunnen. Bij situaties waar dit niet gewild is bijvoorbeeld een docent of de kinderlijn.