Opleidingen van een kind

Een kind maakt een hele ontwikkeling mee tijdens zijn/haar jeugd. Deze ontwikkeling is erg belangrijk voor de gezondheid van een kind. Een opleiding hoort hier ook bij. Een kind begint op de basisschool. Vanuit de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Hier vindt de grootste ontwikkeling van het kind plaats. Het kind gaat zelfstandig naar school en onderzoekt zijn/haar kwaliteiten en prioriteiten. Na het behalen van een diploma gaat het kind naar een vervolgopleiding.  De keuze van de opleiding bepaalt het kind zelf.

De keuze van de juiste school en vervolgopleiding

Het kiezen van een vervolgopleiding na het behalen van het diploma op het voortgezet onderwijs, de moeilijkste maar ook de belangrijkste beslissing van een kind. Hier wordt een stukje van zijn/haar toekomst gekozen. Het is belangrijk dat hierover goed wordt nagedacht. Ook het kiezen van de juiste school is erg belangrijk. Een kind moet zich veilig en op zijn gemak voelen op school.

Hoe kan je als ouder je kind helpen bij het maken van de juiste beslissing?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Ouderen willen dan ook graag zijn/haar kind helpen als die er niet helemaal uitkomt. Het is belangrijk om je kind vroeg te laten nadenken over zijn/haar toekomst. Alles op het laatste moment beslissen kan veel stress opleveren en ook het kiezen van de verkeerde keuze zal hierdoor veroorzaakt worden. Begin dus vroeg te praten met je kind over zijn/haar verdere plannen en dromen.
Start met interesse tonen in waar je kind goed in is en waar die plezier uithaalt. Vaak is dit een combinatie van beide; plezier hebben in iets waar je goed in bent. Kijk hierbij niet alleen naar onderwerpen binnen school, maar ook de hobby’s buiten school. Wat voor opleidingen hierbij horen en zet ze op een rijtje. Het belangrijkste is dat je thuis veel praat met je kind over zijn/haar toekomst. Zo leert een kind ontwikkelen in zijn/haar eigen visie op het leven. Ook moet je veel luisteren, het kind maakt immers de keuze niet de ouder zelf. Luister dus naar wat je kind wilt, niet wat jij wil.
Nu je een lijstje hebt opgesteld met bijpassende opleidingen kan je met je kind open dagen gaan bezoeken. Maak hier een uitje van, zodat je kind graag naar open dagen gaat. Bezoek de opleidingen die je op het lijstje hebt en praat er na afloop met je kind over. Wat zag die zitten, wat vond die tegenvallen?  hierdoor kan voor het kind en u  al gauw duidelijk worden wat het beste bij hem/haar past.