Zorgverzekering jeugd

In Nederland kennen we 2 type zorgverzekeringen.
-Basisverzekering
-aanvullende verzekering 

Basisverzekering

Wie in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Ook voor uw kinderen bent u verplicht een basisverzekering af te sluiten. U hier tot maximaal 4 maanden na de geboorte de tijd voor. Tot het kind de leeftijd van 18 jaar  bereikt, is de premie en het eigenrisico van de basisverzekering; 0 euro.  Vanaf de 1ste maand dat het kind 18 jaar is,  heeft hij of zij de verplichting premie te betalen. ook gaat het eigen risico in. Om de premie van de verzekering te betalen kan het kind zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag

zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de Nederlandse zorgverzekering.

Als kind heb je vanaf de 1ste maand dat de leeftijd 18 is bereikt recht op zorgtoeslag mits je aan de voorwaarden voldoet.

Deze voorwaarden worden gesteld door de belastingdienst. Zo bepalen zij ook de hoogte van de toeslag aan de hand van het inkomen.

Aanvullende zorgverzekering voor jongeren

Veel jongeren zijn gezond en gelukkig maar! Deze jongeren hebben geen extra zorg nodig en hebben weinig extra zorgkosten. Zij  hebben dan ook genoeg aan een basisverzekering. Als je twijfelt kan je het beste kijken naar de aanvullende zorgverzekeringen. Deze verzekeringen vergoeden een deel van de volgende kosten:

-Buitenlanddekking(geschikt voor als je deze niet gedekt hebt in een reisverzekering).
-extra Fysiotherapie
-Tandarts en orthodontist
-Brillen en lenzen 

deductible

Een aanvullend verzekering heeft wettelijk geen verplicht eigen risico, dit geldt alleen voor de basisverzekering.

Geen wettelijke verplichte eigen bijdrage

In de zorgverzekering vergoedt de zorgverzekeraar in sommige gevallen een deel van de kosten. Het overige deel dient door de verzekerde gezien te worden als eigen bijdrage. Echter is wettelijk gezien geen eigen bijdrage zoals bij een basisverzekering.

Alleen basisverzekering of beide?

De keuze voor alleen basisverzekering of ook een aanvullend verzekering is aan de persoon zelf. De basisverzekering is immers verplicht. Het kan verstandig zijn om van te voren verschillende aanbieders en premies te vergelijken, daarnaast ook in te schatten hoeveel zorg je denkt nodig te hebben in het aankomend jaar. Op basis hiervan kan er keuze worden gemaakt.