groep 5

Rekenen in groep 5 en 6 wordt al iets moeilijker. Help je kind met oefenbladen!

Waar je, je kind eerst met gemak de tafel van 2 hoort opnoemen, of simpele procentuele vraagstukken ziet beantwoorden als huiswerk, zijn deze sommen voor rekenen groep 5/rekenen groep 6 ineens veranderd in gecompliceerde redactiesommen, staartdelingen, etc. Waar je kind eerst een 8 had op zijn of haar rapport voor rekenen is dat nu gedaald naar een mager zesje (of lager). Dit komt natuurlijk door al die gecompliceerde rekensommen die ze nu krijgen, want waar een plus een was, is dit nu veranderd in eenachtste deel van vierhonderdtachtig. Als ouder zijnde wil je natuurlijk niet aan de zijlijn staan bij je kind die met het handen in het haar zit. Je wilt ze helpen, maar hoe?

Strenge Regels

Ja. Strengere regels, daar zit natuurlijk geen enkel kind op te wachten, maar toch is dit van belang om je kind bij te scholen met rekenen. Je hoeft ze niet te straffen, maar door simpele nieuwe regels in te brengen helpt dit al. Wat dacht je van eerst een rekensom oplossen voordat hij of zij een spelletje mag spelen op de nintendo-switch? Of bijvoorbeeld standaard een halfuurtje uit school samen rekensommen maken, waarna hij of zij wat lekkers mag uitkiezen uit de snoeptrommel? Het zijn kleine aanpassingen, die voor grote veranderingen kunnen zorgen.

Stiekeme aanpassingen

Je kunt je kind ook stiekem “indoctrineren” met allerlei kleine trucjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een poster met rekentafels op de koelkast, of een boekje met redactiesommen op het toilet? Zo laat je, je kind meer met rekenen bezig zijn, zonder dat hij of zij het doorheeft.

Het serieuze werk

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het serieuze werk. Hierbij kun je dus denken aan de aanschaf van allerlei soorten oefenbladen. Oefenbladen zijn als het ware bladen met allerlei rekensommen (gesorteerd op soort rekensom en niveau). Zo zijn ze dus ook vergelijkbaar met de rekensommen die ze krijgen bij rekenen groep 5/rekenen groep 6. En een handige bijkomstigheid voor ouder is dan weer dat ze met de desbetreffende antwoorden komen. Want zeg nu eens zelf, rekenen voor groep 5 en 6, kan best lastig zijn en helaas is ons hoofdreken talent een beetje onder het stof komen te zitten, waardoor we ons kind per definitie niet met 100% kunnen verzekeren dat het antwoord goed is. Dat kan met zo’n antwoordenblad dus wel. Bovendien kun je deze bladen vaak gratis van het internet halen en kun je, samen met je kind een moment uitkiezen om er samen “gezellig” voor te gaan zitten, met een bakje chips en een glaasje fris, zo creëer je meteen quality-time en help je ze om een reken held te worden!