Mediation

Gaan jullie scheiden? Mediation is voor Iedereen!

Mediation, het klinkt een beetje zoals mediteren. Het zitten op een yoga-matje in kleermakerszit, waarbij constant het woord; “Ohm” wordt gemompeld, klinkt voor velen van ons een beetje te zweverig. Echter is deze omschrijving gekoppeld aan het woord mediation een complete misvatting wat ons betreft. Mediation is namelijk enorm handig in het geval van een vechtscheiding. Een veelvoorkomend fenomeen, aangezien 1 op de 3 huwelijken hedendaags strand. Of wat dacht je van een arbeidsgeschil waarbij 2 medewerkers elkaar het leven zuur maken, wat juridische gevolgen kan hebben? Het antwoord op beiden kan mediation zijn. Maar wat is mediation dan eigenlijk?

Mediation, wat is het?

Bij mediation wordt er met behulp van een mediator geprobeerd om twee partijen samen tot een oplossing te laten komen. Zonder dat deze oplossing enkel juridisch kan worden bereikt.

De werking van Mediation

Mediation start met een eerste bijeenkomst, ook wel een een intake-gesprek waarbij (meestal) beiden partijen aanwezig zijn. Dit gesprek zal voornamelijk zakelijk ten werking gaan, zo wordt er uitgelegd wat mediation is, wordt er een overeenkomst opgesteld en getekend. Na dit ondertekenen kan de mediation worden gestart. Tijdens de eerste fase zal de mediation voornamelijk gericht zijn op de achterliggende oorzaak van het probleem. Hierna volgt de onderhandelingsfase waarbij de verschillende opties/oplossingen worden besproken, waarmee beide partijen zelf komen (of getipt door de mediator). Na deze onderhandelingsfase kan de afrondingsfase beginnen en kan de mogelijke oplossing vastgesteld in een vaststellingsovereenkomst, zodat alles schriftelijk vast staat.

Mediation, waar vindt ik het?

Mediation in Apeldoorn, bestaat dat eigenlijk? Jazeker is er mediation Apeldoorn. Zo zijn er verschillende instanties voor Mediation Apeldoorn. Denk hierbij aan het familierechtkantoor, resolvevisie, Feenstra Mediation en het mediationbureau in Apeldoorn. Niet alleen in Apeldoorn kun je terecht voor mediation, maar in heel Nederland. Voor mediation is namelijk geen diploma nodig, waardoor het aantal mediators in Nederland erg hoog is. Pas dus op bij het inschakelen bij een mediator. Bekijk van te voren bijvoorbeeld reviews.

De voordelen van Mediation

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan mediation. Zo wordt mediation vaak als prettig ervaren door beide partijen. Dit, omdat de mediator echt getraind is om te luisteren naar ieder zijn kant van het verhaal, de gevoelens die hierbij komen kijken etc. Er is dus niet alleen op juridisch vlak ondersteuning, maar ook psychisch als communicatief. Hiernaast staat het in de zojuist besproken overeenkomst tevens beschreven dat de mediator alles wat besproken wordt binnen de 4 muren houd, waar het besproken wordt. Dit geldt tevens voor beide partijen. Zelfs de rechter mag niets te weten krijgen over de gesprekken, tenzij anders is aangegeven. Dit wordt vaak als prettig ervaren. Ook is er nog het voordeel dat het een hoop juridisch gedoe kan schelen. Een mediator is namelijk ten alle tijden onpartijdig, beide partijen krijgen dus evenveel aandacht, zeggenschap en tijd om zijn/haar verhaal te doen. Er hoeft dus geen rechter aan te pas te komen en er is geen sprake van een voor en tegenpartij, enkel van twee betrokken partijen. Tot slot komt er bij mediation ook nog het voordeel komen kijken dat de partijen tijdens deze gesprekken tot verschillende inzichten worden gebracht, wat hij/zij mee kan nemen in een volgend conflict/leven. Maar zo kan het dus ook zijn dat stellen toch beslissen om met elkaar verder te gaan. Kortom, mediation is helemaal niet zweverig en is nog helemaal niet zo gek!