Kindertherapie

Kindertherapie

Kindertherapie is een woord dat veel ouders wel kennen. Echter weten ze in de praktijk vaak niet precies wat dit woord inhoudt. Kindertherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Het doel van kindertherapie is om de ontwikkeling van het kind te stimuleren. Kindertherapie kan worden onderverdeeld in Kinder- en jeugdpsycholoog, pedagoog of speltherapeut. Al deze afdelingen helpen met het begeleiden van uw kind wanneer zij hulp nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer zij zich niet prettig voelen door ontwikkelingen op school. Ook kan het zijn dat het kind zich niet prettig voelt in de thuissituatie. In dit geval kan een gesprek met een kinderpsycholoog helpen, omdat deze precies weet welke vragen het moet stellen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat het kind zich weer goed voelt en dat het zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Een kindertherapie die bekend staat om dit soort behandelingen is Kindertherapie Amersfoort.

Wanneer kindertherapie?

Wanneer uw kind problemen heeft, kunt u er aan twijfelen om een kindertherapeut in te schakelen. Natuurlijk komt het altijd wel voor dat een kind zich soms somber, eenzaam of verdrietig voelt, maar dit is niet gelijk een reden om een kindertherapeut in te schakelen. De meeste kinderen groeien hier namelijk wel overheen. Pas wanneer een kind echt vastloopt, minder presteert en echt ongelukkig oogt, kan kindertherapie een goede optie zijn. Kindertherapie kan bijvoorbeeld helpen wanneer het kind lichamelijk klachten heeft, zonder dat daar aanwijsbare oorzaken voor zijn. Ook kan het voorkomen dat het kind mentale klachten krijgt wanneer het het idee krijgt dat het erg goed moet presteren op school. Deze druk kan ervoor zorgen dat het kind juist onderpresteert. Verder kan het zijn dat uw kind iemand pest of juist gepest wordt. Dan kan een behandeling bij een kindertherapeut ook geen kwaad. Door zich bewust te worden van de gevolgen van het gedrag, kan het zijn dat uw kind het gedrag aanpast.

Wat doet een kindertherapeut niet?

Een kindertherapeut heeft veel verschillende werkzaamheden. Een van de belangrijkste werkzaamheden die een kindertherapeut niet doet is het diagnosticeren van aandoeningen bij kinderen. Wanneer u bijvoorbeeld twijfelt of uw kind autisme, ADHD, dyslexie of andere aandoeningen heeft, kunt u hiervoor niet bij een kindertherapeut terecht. Dit komt door de simpele reden dat een kindertherapeut niet de bevoegdheid heeft om dit soort diagnostische vragen te beantwoorden. Wel is het zo dat partijen die kindertherapie aanbieden mensen in dienst hebben die deze diagnoses wel kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Invivo Kids. Het is daarom altijd aan te bevelen om een bedrijf te kiezen die ook dit soort mensen in dienst heeft. Dit maakt het veel eenvoudiger met het doorverwijzen wanneer u een goede diagnose voor uw kind wilt.