Papier

Papier en karton op een groene manier verwerken

In Nederland wordt jaarlijks meer dan 2400 kton aan papier en karton bij huishoudens en bedrijven opgehaald. Het is belangrijk dat al dit afval op een goede manier wordt opgehaald, verwekt en uiteindelijk wordt hergebruikt. Door hier aandacht aan te besteden, maken we de wereld weer een stukje groener. In dit artikel lees je hoe dit proces in zijn werk gaat.

Scheiden in een container

Stap één van het verwerken van karton- en papier afval op een milieuvriendelijke manier, is dat het op de juiste wijze wordt gescheiden van overig afval. Ieder huishouden heeft een papier en karton container, zodat het mogelijk is om al het oude papier, kartonnen dozen, papieren verpakkingen en wc rollen op één plek weg te gooien. Voor bedrijven, horeca, winkels, kantoorpanden en andere zaken is het ook mogelijk om papier en karton te scheiden van ander afval. Dit kan door het huren van speciale containers, zoals de papier en karton containers van Renewi. Dit bedrijf staat voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid en zorgt ervoor dat al het oude papier en karton op een groene manier wordt opgehaald en uiteindelijk wordt gerecycled. Naast een container voor gewoon papier en karton, is er ook de optie om een container voor vertrouwelijk papier te huren. Zo kun je al je gevoelige informatie veilig kwijt.

Milieuvriendelijk afval ophalen

Als het afval gescheiden is in de daarvoor bestemde containers, wordt het oud papier en karton opgehaald door een afvalbedrijf. Wanneer je kijkt naar een bedrijf zoals Renewi, zie je dat dit op een hele milieuvriendelijke manier kan. Zo worden er ‘groene routes’ gereden, wat inhoudt dat de chauffeurs een route hebben uitgestippeld die erg snel en efficiënt is, waardoor er zo min mogelijk gereden wordt. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot! Ook zijn er tegenwoordig milieuvriendelijke vrachtwagens, krijgen chauffeurs les in milieuvriendelijk rijden en wordt er goed samengewerkt met recyclebedrijven. Zo wordt afval verwerken op een groene manier steeds een beetje makkelijker.

Recyclen

Nadat het afval goed gescheiden is en het opgehaald is door het afvalbedrijf begint het recycleproces. Het oud papier en karton wordt vervolgens gesorteerd en gaat naar een papierfabriek. In deze fabriek wordt het papier en karton uiteindelijk gerecycled. Is dit proces doorlopen, dan wordt er weer nieuw papier en karton van gemaakt. Op deze manier hoeven er minder bomen te worden gekapt, produceren we minder CO2-uitstoot en maken we optimaal gebruik van onze producten.